Business Intelligence - huge dashboardTopplederen puster deg i nakken. Det er tid for månedsrapportering på organisasjonens KPI-er, og du har 10 ulike Excel-rapporter du må prøve å samkjøre – manuelt. Kjenner du deg igjen? Da bør du lese videre.

Digital transformasjon, effektivisering og automatisering er ord som bør beskrive en moderne organisasjon, men hvordan gjøre det i praksis? Manuelt arbeid med rapportering er krevende, og det er utallige feilkilder. Her kommer BI inn. BI står for business intelligence.

BI - visualisering av data

Vil du rapportere på de samme tallene som før, men bare oftere? Ikke noe problem. Med et BI-verktøy kan du få ut fullverdige rapporter hver dag om du vil, på de KPI-ene du ønsker.
BI verktøy henter data jevnlig, beregner og visualiserer data, og distribuerer dette ut til mottakerne - automatisk!

Synes du dette høres ut som en ønskedrøm? Det er det ikke. Et BI-verktøy gjør det mulig å enkelt ta ut innsikt om organisasjonens helsetilstand i alle ledd.

Last ned vår gratis guide: Den datadrevne organisasjonen

3 ting du må tenke på når du anskaffer et BI-verktøy

  1. Siloene må brytes ned
    Når man setter i gang med BI-systemer, bør man samle absolutt alle som kan bidra til å samle data. Her må man ut av siloene og samkjøre alle som rapporterer på noe, enten avdelingsbeskrivelsen er regnskap eller marked. Nå er tiden inne for å rapportere på samme måte og i samme verktøy.
  2. Du kommer til å oppdage feil i egne data
    En vanlig erfaring med å ta i bruk BI-verktøy, er at man plutselig ser feil i egne data. Ta det helt med ro. Det er helt normalt, og gir deg en gylden mulighet til å korrigere feilene. Men! Det hjelper ikke å kun korrigere i Excel-filen, så rapporten blir riktig. Feilen må korrigeres i systemet du hentet dataene ut fra. Gjør du ikke det, skapes det gjerne følgefeil. I tillegg maskerer det at du har dårlig kvalitet på dine data, noe som hindrer effektiv automatisering og digitalisering.
  3. Det er ikke så dyrt som du kanskje frykter
    Det var en tid hvor du måtte betale det hvite ut av øyet for et BI-verktøy. Den tiden er heldigvis forbi. Microsoft for eksempel tar ikke betalt for desktop-versjonen av Power BI, og fullversjonen (PRO) koster 10 USD per bruker i måneden. For en del organisasjoner finnes det også ekstremt gode rabatter.

Klikk her for å finne ut om din organisasjon kvalifiserer til “Non Profit” rabatter fra Microsoft

Winorg kan hjelpe deg med å ta verktøyet i bruk på en sånn måte at det gir minst mulig lisensbehov. I tillegg kan vi redusere tiden det tar å sette opp rapporter beregnet for organisasjoner i Norge.

Eksempler på andre BI-verktøy er Qlik Sense og Tableau. Det kan være vanskelig å få oversikt over lisensskogen, når det gjelder hvilke BI verktøy som passer best for organisasjoner i Norge.

"Vår erfaring er at Microsoft Power BI passer best for organisasjoner både lisensmessig og teknisk."

            Ståle Sørensen, head of analytics i Winorg

Ulemper ved BI -verktøy

Men - det er et men, også med Business intelligence.

Det kan være vanskelig å sette opp BI-løsninger på den måten du ønsker, slik at du får rapportert på din bedrifts KPI-er.

Les også: Hvordan sette de beste KPI-ene for organisasjonen din

Det er derfor Winorg har utviklet digitale kurs, hvor du blir kjent med Power BI. Her lærer du å utvikle, publisere og administrere dynamiske og visuelle rapporter med profesjonelt design. Du lærer å lage diagrammer, analyser og dashboards. Du får også kunnskap om å importere og transformere data fra ulike kilder, slik du enkelt kan arbeide med egne modeller. Ingen forhåndskunnskaper er nødvendige, men de som liker å jobbe med f.eks Excel har en fordel.

Her får du oversikt over kursene som Winorg tilbyr!

Nå tenker du kanskje at du kan finne tilsvarende kurs gratis på You Tube og lære det selv. Det er godt mulig, men tid er penger, og vi i Winorg har gjort mye av jobben for deg.

Hvordan få tilgang til data som ligger på ulike steder og i ulike formater?

Vi er så opptatt av analyse i organisasjoner, at vi til og med har tatt det et skritt videre. Vi har utviklet en egen modell som gjør det mulig å bruke Power BI eller andre BI-verktøy på en enda enklere og mer effektiv måte.

Den andre store utfordringen når du skal ta i bruk BI-verktøy er å få tilgang til data som ligger lagret på ulike steder og i ulike formater. Dataene du trenger ligger både på filområder (Excel), regnskap, og CRM systemet (f.eks Winorg) og i offentlige data (som f.eks SSB data).

Dette har Winorg en ferdig løsning for gjennom vår egenutviklede AIM-modell (Analyse og Innsikt Modell). AIM-modellen er helt uavhengig av Winorg-CRM. Det er et eget produkt som kan kobles til organisasjoner som bruker andre løsninger også.

Se vår videointroduksjon til AIM her!

 

Dashboard fra AIM-modellen

Det er veldig nyttig å ha kontroll over medlems- eller fastgiverutviklingen i organisasjonen på daglig basis.  Det får man med BI-verktøy og AIM. (Foto: Winorg)

AIM henter data fra eksterne kilder

Vår analytiske innsiktsmodell er en skytjeneste, hvor dine data tilgjengeliggjøres på en brukervennlig måte. AIM kan hente data også fra eksterne kilder som for eksempel offentlige registre. I AIM er det mye enklere for brukere å lage egne rapporter, analyser og dashboards, fordi dataene er ferdig preppet til bruk i analyser.

Her kan du lese mer om AIM

Hos oss kan du kombinere opplæringen i bruk av AIM-modellen med opplæring i Power BI. Vi leverer AIM med sett av ferdige dashboards og rapporter som utgangspunkt for videreutvikling, men de kan også brukes rett ut av boksen.

 

Last ned gratis guide:  Den datadrevne organisasjon Hvordan gå fra data til innsikt til tiltak