Hvorfor er det så vanskelig å vite nøyaktig hvor mange medlemmer en organisasjon har? Man skulle tro at det var en enkel sak – et medlem er et medlem, ikke sant? Men realiteten viser seg ofte å være mer kompleks.

Organisasjoner opplever ofte at medlemstallene spriker avhengig av hvilken rapport som trekkes ut, og frustrasjonen kan være stor når ulike instanser og personer i organisasjonene krever presise tall.

Sentralstyret, generalsekretæren, markedssjefen eller et direktorat/etat,  f.eks. Bufdir – alle har sine egne krav og forventninger til hvordan medlemstallene skal presenteres. Men hvorfor kan tallene variere? La oss se nærmere på årsakene.

Hvorfor blir medlemstallene ulike?

Medlemstall virker enkelt på overflaten, men i praksis kan de variere avhengig av hvilken rapport man ser på og hvilke premisser man organisasjon setter for hva som skal være et gjeldende medlem.. Noen ganger er et medlem aktivt i én sammenheng, men ikke i en annen sammenheng.

💲Betalingsstatusens irrganger

Er medlemmet med hvis det ikke har betalt kontingenten ennå? Hva hvis det pleier å betale litt sent hvert år? Skal vi vente med å telle dem til de faktisk har betalt, eller regner vi dem med uansett?

📆Tidsparadokset 

Har dere medlemmer som har meldt seg inn, men medlemskapet ikke starter før neste måned? Eller utmeldte medlemmer som egentlig er aktive ut måneden?

Hvis du trekker ut en rapport i dag, teller du med de som faktisk er medlemmer akkurat nå – eller de som kommer til å være det neste uke eller med en fremtidig utmeldingsdato?

Innmeldinger og utmeldinger kan være tidfestet på forskjellige måter. Skal et medlem som har meldt seg ut, men betalt for hele året, fortsatt telle?

👨‍👩‍👦Medlemskategorienes labyrint

Medlemsmassen er sjelden ensartet. Hovedmedlemmer, familiemedlemmer, støttemedlemmer og bedriftsmedlemmer kan telle forskjellig avhengig av konteksten.

Lokallagstilslutning kan gi ekstra utfordringer – skal et medlem telles både sentralt og lokalt, eller kun ett sted? Hva skjer ved bytte av lokallag?

I tillegg kan spesifikke forhold som ansettelser, diagnosegrupper og interessefelt påvirke hvordan et medlem registreres og rapporteres.

🏚️Rapporter til ulike instanser og personer – forskjellige krav, forskjellige tall

Når organisasjonen rapporterer medlemstall, kan det være spesifikke krav til hvem som telles med.

Sentralstyret vil kanskje bare vite hvor mange "aktive" medlemmer som har deltatt på arrangementer, mens markedssjefen er interessert i alle som noen gang har meldt seg inn. Generalsekretæren kan ha behov for tall som underbygger strategiske beslutninger, mens generalforsamlingen gjerne vil se de totale medlemstallene over tid.

Alt dette fører til at det ofte finnes flere "korrekte" tall – avhengig av konteksten.

Hvordan få bedre kontroll på medlemstallene i Winorg?

Heldigvis er ikke dette et uløselig mysterium. I Winorg kan man få bedre kontroll – men det krever bevisst bruk av verktøyene som finnes. Våre standardrapporter er laget for å gi organisasjoner en best mulig oversikt, men det er viktig å være klar over at dataenes kvalitet og definisjonene som brukes, spiller en stor rolle i hvilke tall som vises.

Her er noen konkrete råd for å få bedre kontroll på medlemstallene i Winorg:

Definer tydelige kriterier

    • Sett klare retningslinjer for hvem som skal telles med i ulike rapporter.

    • Sørg for at f.eks. betalingsstatus, medlemskategorier og lokallagshåndtering er riktig satt opp i systemet.


    Bruk filtrering og segmentering bevisst

    • Winorg gir mulighet til å filtrere ut spesifikke medlemstyper i rapportene. Bruk dette aktivt for å unngå misforståelser.

    • Ha faste rapportmaler som gjør det enklere å sammenligne tall over tid.


    Vær oppmerksom på datakvalitet

    • Feil i innmeldings- og utmeldingsdatoer, eller feilaktig kategorisering av medlemmer, kan skape store utslag i rapporter.

    • Sørg for at informasjonen som legges inn, er så presis som mulig.


    Kommuniser forskjeller internt

    • Forklar internt hvorfor ulike rapporter kan vise forskjellige tall.

    • Opprett en guide for hvordan Winorg-rapportene skal tolkes.

Konklusjon

Å få eksakte medlemstall kan føles som å prøve å treffe en bevegelig blink – tallene endrer seg avhengig av tidspunkt, betalingsstatus og hvilken kategori man ser på. Men ved å være bevisst på hvorfor tallene varierer, sette opp tydelige kriterier og ha gode rutiner for rapportering, kan organisasjonen få bedre kontroll.

Med Winorg har dere et kraftig verktøy som gir dere den oversikten dere trenger – så lenge dataene er riktige og systemet brukes på en strukturert måte. Så neste gang tallene ikke stemmer helt overens, kan det være lurt å ta en ekstra titt på hvilke kriterier som er brukt. Vi hjelper dere gjerne med å få best mulig innsikt, slik at medlemstallene blir en ressurs – ikke et mysterium.

Lykke til med tellingen – og husk at selv om tallene ikke alltid stemmer 100 %, så er det en luksus å ha så mange medlemmer at det blir vanskelig å holde styr på dem😉